home > woord en beeld >

Grafsteen in de kerk van Alveringem

In de kerk van Alveringem bevindt zich een opvallende grafsteen: het gaat om die van Josephus Petrus Decae, echtgenoot van Joanna Theresia Boucneau (kleindochter van Stephanus en dochter van Stephanus jr.).

De oude foto van de grafsteen is afkomstig van de site van het Koninklijk Instituut voor het Kunspatrimonium. Deze instelling heeft een hele on-line fototheek met foto's van het belangrijkste kunstpatrimonium van kerken e.a.

Anna, de vrouw van Daniël Boucneau, had ons reeds informatie bezorgd over deze grafsteen in de kerk van hun parochie.

Josephus was 'hoofdman en dismeester' in Alveringem, een belangrijke functie in die tijd. Hij overleed op 13 maart 1796. Joanna Theresia overleed op 3 november 1773. Zij hadden 9 kinderen waarbij een notaris, een burgemeester, een landmeter later vrederechter en minstens een brouwer...

Deze grafsteen is, na de archieven, een van de belangrijkste 'tastbare' bewijs over onze oudste voorouders.

In de zomer van 2004 hebben we zelf deze fameuze grafsteen kunnen bewonderen. Het is geen gewone grafsteen in die zin dat hij blijkbaar niet werd gemaakt in opdracht van de familie, maar eerder door de kerkgemeenschap waarvan Josephus Decae dismeester was.

Hieronder een recentere foto.

Nog meer grafstenen?

Er bestaat nog een (deel van een) gelijkaardige oude grafsteen met de naam Boucneau er op, waarschijnlijk afkomstig van een 'opgeruimd' kerkhof. Het gaat om de grafsteen van Petrus Albertus De Cae, een van de zonen van Johanna Theresia Boucneau. Deze steen is in het bezit van Albert Boucneau. Albert bezorgde ons een foto. Hij vond de steen bij een boer in de streek die hem gebruikte 'om boter op te maken'.

Meer info:
- Over de kerken in Alveringem op de gemeentelijke website

^ top   

Lees ook...
Lisez plus...
Read more...


Het gezin Decae-Boucneau in de stamboom