home > woord en beeld > diverse informatie  
  Diverse informatie

Engelse Boucneau's waren ook marmerbewerkers !

Het staat nu wel vast. Ook de Boucneau's die in in de 19de eeuw in Londen woonden hadden iets met marmer. Dat blijkt uit twee nieuwe feiten!

Het eerste en belangrijkste feit zijn gegevens uit de Engelse volkstelling van 1891. Recent vonden we deze informatie op het internet.
In Londen vinden we het gezin van een zekere Adolphe J.H. Boucneau. Samen met zijn echtgenote Kate heeft hij drie kinderen (dit is inderdaad de Kate 'Boucneau' die met haar zoon Ernest naar de USA emigreerde!). Zij wonen op dat ogenblik in de Warren Street op nummer 48 in Pancras-Londen.
Als beroep staat vermeld "marble manor", letterlijk marmer-metselaar. Feitelijk gaat het hier over iemand die gespecialiseerd is in het plaatsen van marmeren vloeren en wandbekleding!

We hadden eerder al gegevens over deze Adolphe Joseph Henry Boucneau. Hij werd geboren in 1845 in Londen (Saint Pancras) en overleed wellicht in 1899 in Witney. Hij trouwde in 1886, maar tot nu toe kenden we noch zijn echtgenote, noch zijn kinderen...

Een tweede interessant gegeven is het feit dat we zijn naam op het internet terugvonden in een boek uit 1893. Het gaat om een boek over de geschiedenis van het meubel: "Illustrated History Of Furniture: From the Earliest to the Present Time", geschreven door een blijkbaar belangrijk antiekhandelaar, Frederick Litchfield. De volledige tekst van dit boek werd nog maar recent op het internet geplaatst. Het blijkt een bekend referentiewerk te zijn, zeker op het ogenblik dat het werd gepubliceerd. Het werd verschillende malen herdrukt, tot aan de dood van de auteur in 1930!

In zijn boek beschrijft Frederick Litchfield uitgebreid de evolutie van interieurs, maar vooral meubels, vanaf de oudheid tot in zijn tijd, het eind van de 19de eeuw. Hij besteedt daarbij vooral veel aandacht aan de laatste 300 jaar en vooral dan de Britse en Franse meubelkunst. Er zijn blijkbaar heel wat prachtige illustraties in terug te vinden waarvan er een aantal ook op het internet staan.

Info bij de afbeelding, oorspronkelijke tekst:
'Chimneypiece and bookcase.
In carved walnut wood with colored
marbles inlaid and doors of perforated brass.
Designed bijMr. T.R. Macquoid, architect, and manufactured by Messrs. Holland & Sons. London, 1851 Exhibition.'

 

In zijn voorwoord geeft hij aan dat zijn boek bedoeld is voor mensen die een algemene kennis willen opdoen over de geschiedenis van de meubelkunst, maar ook voor een grote groep vakmensen ('kabinetmakers and metal mounters') die op dat ogenblik blijkbaar erg gevraagd zijn voor het vervaardigen van chique meubelstukken ge´nspireerd door Franse meubelkunst uit de 15de en 16de eeuw! In het boek wordt ook aandacht besteed aan meubels die zijn ingelegd met marmer of volledig uit marmer zijn gemaakt.

Bovendien vonden we deze opvallende passage in het hoofdstuk over de 19de eeuwse meubelindustrie: "Our wealthy people bought the productions of French cabinet makers, either made in Paris or by Frenchmen who came over to England (...)"! En verder in de tekst: "The design and execution of mountings of cabinets in metal work, particularly of the highly-chased and gilt bronzes for the enrichment of meubles de luxe, was then, as it still to a great extent remains, the specialite of the Parisian craftsman, and almost the only English exhibits of such work were those of foreigners who had settled amongst us."!

Dat is erg interessant! We vermoedden immers al dat de Boucneau's die uit BelgiŰ of Frankrijk naar Engeland kwamen bekwame marmerbewerkers (en/of meubelmakers) waren! De gegevens over Adolphe J.H. Boucneau uit de volkstelling van 1891 bevestigen dat.

In de lijst van ongeveer 500 voorintekenaars ('list of subscribers'), waaronder ook de Engelse koningin (!) en een hele reeks edelen, vinden we ook deze A. J. H. Boucneau. Hij woont dan blijkbaar in de Euston Road, op nummer 349 in Londen (dat is vlakbij de Warren Street!). Dit kan geen toeval zijn! Natuurlijk is Adolphe J.H. Boucneau als vakman ge´nteresseerd in een boek dat handelt over interieur- en meubelgeschiedenis...

Meer info:
- Online census records for England...,
www.genealogybranches.com
- Het boek
Illustrated History Of Furniture (Frederick Litchfield) op de site van het Gutenberg Project (e-books)


>>> naar overzicht

  home > woord en beeld > diverse informatie