home > woord en beeld > verhalen > Translate with Google Translate - Traduire avec Google Translate

Adolphe Boucneau: marmerbewerker in Londen

De marmerproducenten in Rance hadden een goed netwerk en verkochten hun marmer in heel Europa. Niet alleen het marmer werd uitgevoerd, ze gingen ook zelf ter plaatse marmer verkopen en plaatsen.
Aan het eind van de 18de en in het begin van de 19de eeuw woonden er al Boucneau's in Parijs. Wat later gingen ze ook wonen en werken in de Belgische hoofdstad, Brussel én in de Engelse hoofdstad Londen!


Ook in Engeland gingen er dus Belgische marmerhandelaars aan de slag. Allicht waren er naast Adolphe Joseph Boucneau nog andere Belgen actief in Londen.
Interessant is bijvoorbeeld een boek uit 1893, waarin de naam van Adolphe Joseph Henri Boucneau voorkomt. Het gaat om een boek over de geschiedenis van het meubel: "Illustrated History Of Furniture: From the Earliest to the Present Time", geschreven door een antiekhandelaar, Frederick Litchfield. De auteur beschrijft uitgebreid de geschiedenis en de evolutie van interieurs, maar vooral meubels, tot aan het eind van de 19de eeuw. Hij besteedt daarbij vooral veel aandacht dan de Britse en Franse meubelkunst.
Chimneypiece and bookcase. In carved walnut wood with colored marbles inlaid and doors of perforated brass. Designed bijMr. T.R. Macquoid, architect, and manufactured by Messrs. Holland & Sons. London, 1851 Exhibition. In zijn voorwoord geeft hij aan dat zijn boek bedoeld is voor mensen die een algemene kennis willen opdoen over de geschiedenis van de meubelkunst, maar ook voor een grote groep vakmensen ('kabinetmakers and metal mounters') die op dat ogenblik blijkbaar erg gevraagd zijn voor het vervaardigen van chique meubelstukken geïnspireerd door Franse meubelkunst uit de 15de en 16de eeuw! In het boek wordt ook aandacht besteed aan meubels die zijn ingelegd met marmer of volledig uit marmer zijn gemaakt.

Bovendien vonden we deze opvallende passage in het hoofdstuk over de 19de eeuwse meubelindustrie: "Our wealthy people bought the productions of French cabinet makers, either made in Paris or by Frenchmen who came over to England (...)"! En verder in de tekst: "The design and execution of mountings of cabinets in metal work, particularly of the highly-chased and gilt bronzes for the enrichment of meubles de luxe, was then, as it still to a great extent remains, the specialite of the Parisian craftsman, and almost the only English exhibits of such work were those of foreigners who had settled amongst us."! Dat is erg interessant: blijkbaar zijn er dus wel meer 'Parisian crafstman' aan de slag in Londen.

In de lijst van ongeveer 500 voorintekenaars ('list of subscribers'), waaronder ook de Engelse koningin (!) en een hele reeks edelen, vinden we ook Adolphe Joseph Henri Boucneau, zoon van Adolphe Joseph. Uiteraard behoren Adolphe en zijn zoon tot de doelgroep van het boek en zijn ze als vakman geïnteresseerd.

Per boot uit Oostende

Bekijk het 'Certificate of Arrival' van Adolphe Boucneau in Dover Adolphe Joseph Boucneau (1820-1886) wordt geboren in Rance in een bekende familie van 'marbriers'. Het begin van de 19de eeuw is een moeilijke periode voor de marmerbedrijven in de regio en blijkbaar worden heel wat zonen uitgezonden om de handel te organiseren. Zo ook Adolphe.

Uit registers van de haven van Dover weten we dat Aldolphe een eerste keer vanuit Oostende naar Engeland ging op 1 augustus 1840. Het was blijkbaar zijn 'first arrival'. Als beroep staat genoteerd 'marble polisher'. In april 1844 komt hij opnieuw aan in Dover en wordt als beroep 'sculptor' vermeld.
Maar hij is niet de enige. In de registers vinden we minstens drie keer François Theodore Boucneau als 'marbrier' of 'sculptor' (tussen 1844 en 1849, 'from Belgium'), en één keer Leon Boucneau (in 1852, 'from Paris'). Gaan François Theodore en Leon Boucneau naar Londen op bezoek bij Aldolphe (een achterneef) om hem te helpen bij het organiseren van zijn marmerbedrijf? Volgens deze registers zou François Boucneau in september 1844 zelfs voor een heel jaar naar Engeland gaan...

Adolphe Boucneau and Son

Vier jaar na zijn eerste aankomst in Engeland, in 1844, trouwt Adolphe Joseph met Marie Ann Griffin (1821-1875). Samen krijgen ze 8 kinderen. Drie daarvan sterven erg jong. De oudste zoon Adolphe Joseph Henri (1844-1899) wordt rond 1881 partner in het marmerbedrijf van zijn vader. De jongste, Victor Emmanuel (1863-1934), wordt bekend als beeldhouwer.

Adolphe Joseph Boucneau heeft zijn marmerbedrijf vanaf 1844 in Warren Street nummer 48 & Fitzroy Square, in Pancras, Londen. Later hebben ze een toonzaal aan Euston Road (dat is aan de achterkant van Warren Street). Het marmerbedrijf van vader en zoon Boucneau doet zeker goed zaken. Er bestaat een erg actieve samenwerking met de marmerbedrijven in Rance en de handel verloopt via de haven van Oostende waar men blijkbaar samenwerkt met een lokaal transporteur. Dat blijkt onder meer uit de brievenregisters die in het Marmermuseum in Rance tentoongesteld worden!

Het bedrijf 'Adolphe Boucneau and Son' is zeker actief tussen 1851 en 1899 (het overlijden van Adolphe Joseph Henri) en kan rekenen op erg kapitaalkrachtige klanten. Zo levert Adolpe Joseph marmer voor heel wat Engelse kastelen en doet hij verschillende opdrachten voor de famile Rothschild!

Adolphe Joseph Henri trouwt met Kate Chorley. Ze hebben samen drie kinderen. Zo staan ze ook vermeld in de Engelse volkstelling van 1891. Ze wonen dan in Warren Street nummer 48 in Pancras, Londen. Adolphe is 46 jaar, Kate 39 jaar. Hun dochter Laura Mary is 12 jaar oud, hun zoon Adolphe François is 8 jaar en hun jongste Ernest Victor is 3 jaar oud. Verder is er ook nog een huishoudhulp aanwezig, Mary Jane Stone (39 jaar), die blijkbaar haar dochtertje heeft meegebracht, Ethel Stone, zij staat als 'visitor' vermeld.

Kate emigreert naar Amerika

Na overlijden van Adolphe Joseph Henri in 1899 trekt Kate met de jongste zoon, Ernest Victor, naar Amerika. Laura Mary is dan 20, Adolphe François amper 16 jaar oud. Het is onduidelijk waar ze terechtkomen. Laura Mary trouwt in 1900 met Frederic John West. Adolphe François overlijdt in 1902...
We weten niet wat de aanleiding voor de emigratie van Kate was. In de Amerikaane volkstelling van 1900 vinden we Kate 'Boucneau' terug met haar zoon E(a)rnest. Ze is weduwe en werkt als huishoudster bij de familie Flint in Oakland city. Bij Earnest staat 'boarder' en 'at school' genoteerd, allicht betekent dit dat hij als leerling naar een kostschool gaat. Het volledige adres is Ward 1, Oakland city, Alameda, California. Volgens de genoteerde informatie kwam ze aan in de VS in 1898. Dat zou betekenen dat Kate reeds voor het overlijden van haar echtgenoot migreerde? Allicht een fout dus.

De broers en zussen van Adolphe Joseph Henri Boucneau (de kinderen van Adolphe Joseph) blijven in Engeland wonen, Victor Emmanuel gaat rond 1911 naar Devon, zijn dochter Christina Boucneau emigreert in 1918 met haar man Oscar Duignan naar Nieuw-Zeeland...


Meer info:

- Het Marmermuseum in Rance
- Het boek Illustrated History Of Furniture (Frederick Litchfield) op de site van het Gutenberg Project
- Une famille de marbriers rançois: les Boucneau, J. Lamoret, Publication de la SHRR, tome XIX - 2012.
- Mapping Sculpture project: over Adolphe Joseph, Adolphe Joseph Henri en Victor Emmanuel Boucneau.

^ top   

Lees ook...
Lisez plus...
Read more...


Inleiding over de familie Boucneau

De familie Boucneau in Rance

Koninklijk marmer uit Rance

Marmerhandelaars in Brussel

De contacten tussen Rance en Londen!